Gemeenteraad
De gemeenteraad is, als volksvertegenwoordiging, het hoofd van de gemeente. De raadsleden worden één keer per vier jaar rechtstreeks door de inwoners gekozen. De gemeenteraad stelt de grote lijnen van het beleid van de gemeente vast en beslist over het geld dat de gemeente uitgeeft. De raad controleert of het college van burgemeester en wethouders zijn bestuurstaken goed uitvoert.
De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan in de gemeente. Het stelt op hoofdlijnen het beleid van de gemeente vast. Het dagelijks bestuur is in handen van het college van burgemeester en wethouders.
De raad heeft 3 hoofdtaken:
- Vertegenwoordigt de inwoners;
- Bepaalt de hoofdlijnen van het beleid;
- Controleert de uitvoering van het beleid.
Zetelverdeling
In Uithoorn bestaat de gemeenteraad uit 23 raadsleden verdeeld over 6 fracties:
Gemeentebelangen (8 zetels)
DUS! (6 zetels)
VVD (4 zetels)
CDA (2 zetels)
PvdA (2 zetels)
Groen Uithoorn (1 zetel)
Naast raadsleden zijn er ook burgerleden.
Een burgerlid is geen lid van de gemeenteraad, maar heeft zitting in één of meerdere commissies.
De raad heeft de volgende commissies ingesteld:
Organiseren, met onderwerpen als: financiën, openbare orde, samenwerking tussen gemeenten, gemeentelijke organisatie en communicatie.
Wonen en Werken, met onderwerpen als: ruimtelijke ontwikkeling, economische ontwikkeling, verkeer en vervoer, duurzaamheid en leefomgeving.
Leven, met onderwerpen als: integratie, participatie, jeugd en onderwijs, sociale zaken, maatschappelijke ontwikkeling en maatschappelijke ondersteuning.
Rol en taken B&W
Het college maakt plannen en beleid voor Uithoorn. De gemeenteraad is verantwoordelijk voor de financiën en beslist of die plannen doorgaan. Daarnaast voert het college zelfstandig wetten en regelingen van het Rijk en de provincie Noord-Holland uit.
Om haar taak te kunnen uitvoeren, heeft het college van B&W een groot aantal wettelijke bevoegdheden. Zo mag ze bijvoorbeeld gemeentelijke eigendommen kopen en verkopen. Elke wethouder heeft een eigen taakgebied (portefeuille). B&W beslissen bij meerderheid van stemmen. Als de stemmen staken, telt de stem van de burgemeester dubbel. Het college legt aan de gemeenteraad verantwoording af over het beleid dat zij voert.
De burgemeester
De burgemeester wordt in Nederland nog door de Kroon benoemd. Dat gebeurt op voordracht van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties na een aanbeveling van de gemeenteraad.De burgemeester is de voorzitter van de gemeenteraad.
Meer weten of het college, de portefeuilles en de besluiten?
Klik dan hier
Elke gemeente is verplicht een Rekenkamer te hebben. De Rekenkamer controleert of de gemeente het geld efficiënt besteedt en ook of ze het geld wel aan de goede dingen uitgeeft. De Rekenkamer doet dit door onderzoek te doen naar doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid:
• Doelmatigheid: Is het beleid efficiënt uitgevoerd?
• Doeltreffendheid: Zijn de beoogde effecten van het beleid gerealiseerd?
• Rechtmatigheid: Voldoet de uitvoering aan de wet- en regelgeving?
De Rekenkamer is een instrument voor de gemeenteraad om beter te kunnen controleren en beter verantwoording af te kunnen leggen aan de inwoners. De Rekenkamer is onafhankelijk en bepaalt zelf welke onderwerpen ze gaat onderzoeken. Ze houdt hierbij zoveel mogelijk rekening met de wensen die er in de gemeenteraad leven.
Samenstelling
De directeur van de rekenkamer is mw. Karin Meijer. Karin heeft bestuurskunde gestudeerd en een opleiding tot coach gevolgd. Ze heeft sinds 2006 een eigen coachpraktijk. Naast directeur van de rekenkamer Uithoorn is zij voorzitter van de rekenkamer Krimpenerwaard en voorzitter van de rekenkamer Land van Cuijk.
De functie van plaatsvervangend directeur van de Rekenkamer is per
26 november 2024 vacant.
Onderzoeken
De rekenkamer heeft de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar diverse onderwerpen. De meest recente onderzoeken zijn:
2023: Nog (meer) buurtbeheer?
2022: Kansen voor het woonbeleid
2021: Huisvesting van arbeidsmigranten
De eindrapporten van deze onderzoeken zijin te downloaden via overzichten op deze site of op te vragen via griffie@uithoorn.nl.
Commissie Organiseren
- Kees Post (Gemeentebelangen)
- Leonie de Boer-Bezuijen (Gemeentebelangen)
- Benno van Dam (DUS!)
- Ans Gierman (DUS!)
- Alexander Reuvekamp (VVD)
- Lisianne Coors (VVD)
- André Jansen (CDA)
- Nico Tijsterman (CDA)
- Jeroen Brink (PvdA)
- Jeroen Albers (Groen Uithoorn)
Commissie Wonen & Werken
- Corry Feitsma (Gemeentebelangen)
- Aad Rekelhof (Gemeentebelangen)
- Shaunie de Zanger (DUS!)
- Judith Beuse (DUS!)
- Daan Noordanus (VVD)
- André Jansen (CDA)
- Nico Tijsterman(CDA)
- Els Gasseling (PvdA)
- Marga Moeijes (PvdA)
- WIllem Körnmann (Groen Uithoorn)
Commissie Leven
- Piet ten Brink (Gemeentebelangen)
- Iris Boor (Gemeentebelangen)
- Pim Boswijk (DUS!)
- Onno Brautigam (DUS!)
- Lisianne Coors (VVD)
- Nick Bergman (VVD)
- André Jansen (CDA)
- Nienke Hoogenstraaten (CDA)
- Jeroen Brink (PvdA)
- Marga Moeijes (PvdA)
- Willem Körnmann (Groen Uithoorn)
Het presidium bestaat uit de voorzitter van de gemeenteraad en een afvaardiging van fractievoorzitters. De griffier is bij elke vergadering van het presidium aanwezig.
Het presidium stuurt de werkzaamheden van de gemeenteraad aan zoals de ingekomen stukken, de voorlopige vergaderagenda's, het vergaderschema, de lange termijn agenda, adviseert met betrekking tot de stappen waarin een raadsvoorstel of een verzoek om zienswijze door de raad behandeld wordt en de planning van deze stappen.
Ook is het presidium het aanspreekpunt voor de griffier omtrent het beheer van de budgetten van de gemeenteraad en de griffieorganisatie.